Cookies van Travelution
Deze website maakt gebruik van cookies om zo goed mogelijk te functioneren en de gebruiker de beste ervaring te bieden.

deel  

Ivan Novak, KroatiŽ

"Vanuit Nederland kun je naar alle grotere steden in KroatiŽ vliegen"

 

De kustplaatsen van Kroatië, waaronder Split en Dubrovnik, zijn momenteel booming. Maar Kroatië is veel groter dan alleen de kustlijn, en de Kroaten zien graag even grote interesse van toeristen in het binnenland, zoals voor de regio Slavonië. Ivan Novak, directeur van het Kroatisch Nationaal Bureau voor Toerisme vertelt over de plannen voor komende tijd.

Kroatië is momenteel populair. Zien jullie dat ook terug in de bezoekersaantallen?
“In 2018 hebben we een toename van 5%. De grootste groei zit in de zuidelijke regio Dalmatië en in het binnenland. De Nederlandse reizigers zijn voor hen nieuwe regio’s aan het ontdekken. Dit wordt mogelijk doordat we nieuwe vluchtverbindingen hebben en daarmee nieuwe groepen reizigers kunnen bereiken.”

Wat onderscheidt Kroatië van andere zonbestemmingen in Europa?
“Kroatië is dichtbij en makkelijk te bereiken met de auto, maar ook per vliegtuig. We hebben ongerepte en beschermde natuurgebieden, rijk cultureel erfgoed en duizend eilanden die een waar paradijs zijn voor zeilers. Waar we ook trots op zijn is de gastvrijheid van de lokale bewolking, de accommodatiekwaliteit, culinaire diversiteit en dat we een veilig land zijn. Bovendien zijn we geen all inclusive-bestemming, maar zijn toeristen meer aangewezen op de lokale bevolking voor gezellige restaurants, strandtenten, wijnmakers, enzovoorts.”

Waar ligt voor Kroatië nog winst te behalen op de Nederlandse markt?
“We hebben diverse doelen. Zo zijn wij bezig om het voor- en naseizoen te verlengen, brengen we onder de aandacht dat we een uitstekende citytripbestemming zijn, maar ook een nautische en een bijzonder interessante zakelijke bestemming. Daarbij belichten we momenteel de actieve mogelijkheden van Kroatië. Zo komen er steeds meer gemarkeerde fietsroutes door het hele land.”  

Zijn er nog nieuwe verbindingen naar Kroatië in het vooruitzicht?  
“Behalve de al bestaande verbindingen, gaat Transavia in 2019 ook naar de stad Zadar vliegen. Dat maakt mogelijk dat we vanuit Nederland, met verschillende maatschappijen, naar bijna alle grotere steden in Kroatië kunnen vliegen, zoals Pula, Rijeka, Zadar, Split, het eiland Brac, Dubrovnik en Zagreb.”

Wat zou jij mensen die naar Kroatië gaan persoonlijk aanraden?
“Tips genoeg! Bezoek eens een bestemming in het binnenland zoals de omgeving van de stad Zagreb of Karlovac, ontdek de natuur van Lika regio of onthaast in de regio Slavonië. Kies om in het vroege voorjaar of het najaar naar Kroatië te gaan, als het weer nog goed maar de drukte een stuk minder. Ga de eilanden ontdekken met de fiets, kajak, of met een zeilboot, of ontdek de adembenemende natuur door op Velebit gebergte te wandelen.”

Hebben jullie nog interessante nieuwtjes voor reisagenten?
“We zijn op dit moment bezig met twee studiereizen. De eerste gaat naar de nog niet zo ontdekte regio Slavonië waar je barokke steden kunt bezoeken en enkele van de bekendste wijnhuizen ontdekken. De tweede is gericht op de natuur van Kroatië. We gaan wandelpaden ontdekken door enkele nationale en natuurparken in het binnenland en op de eilanden.”