Cookies van Travelution
Deze website maakt gebruik van cookies om zo goed mogelijk te functioneren en de gebruiker de beste ervaring te bieden.

Deel  

Maurice Lede, tv-presentator

"Ik ben benieuwd hoe Myanmar zich gaat ontwikkelen"

 

Presentator Maurice Lede heeft voor reisprogramma 3 op Reis veel mooie reizen mogen maken. Zo reisde hij met de trein van Shanghai naar Amsterdam. Ook privé maakt hij graag bijzondere en intensieve reizen, zoals onlangs naar Rwanda. 

Berggorilla’s
“Dit voorjaar heb ik met een vriend samen door Rwanda gereisd. Een reis die al vijf jaar op de planning stond. Ik wilde vooral graag de berggorilla’s in het wild zien, maar daarnaast heeft Rwanda natuurlijk nog veel meer te bieden. De berggorilla’s waren fenomenaal. Op het moment dat ik ze zag, besefte ik me nog niet wat ik meemaakte. Wij hadden ongeveer een uur nodig om naar de plek te hiken waar ze leven. Na een tijdje zoeken, vonden wij ze en op dat moment raakte ik in een soort trance. Ik wilde snel alles filmen voor het te laat was. Maar een ouder mannetje van de groep ging heel relaxt voor mijn voeten zitten eten, dus we hadden alle tijd om ze rustig te bekijken en vast te leggen. Pas als je dan later die filmpjes terugziet, realiseer je je dat je op steenworp afstand stond van een wild dier met 250 kilo aan spiermassa. Verder is de recente geschiedenis van Rwanda natuurlijk heel heftig. De eerste paar dagen van onze reis zijn we daar in gedoken. Ik kwam erachter dat negentig procent van de Rwandese kinderen in 1994 iemand kende die is omgekomen door het geweld en dat zeventig procent iemand vermoord heeft zien worden. Die heftige periode is nog sterk voelbaar. Iedereen in Rwanda heeft een verhaal, dat kwam erg dichtbij tijdens de reis.”

Schoonmaken ter verbroedering
“Verder viel mij op dat Rwanda heel goed bezig is op het gebied van duurzaamheid. Het is opvallend hoe schoon het land is. Wegwerpplastic is er al jaren verboden. Bovendien hebben ze er elke zaterdag van de maand ‘general cleaning day’ (Umuganda). Op die dag is alles gesloten en moet iedereen in Rwanda helpen schoonmaken of klussen. Alle winkels en voorzieningen zijn dicht en de straten zijn uitgestorven. Wij reisden die dag verder en we zijn meerdere keren staande gehouden door de politie. Die controleert lokale bevolking of ze wel meedoen. In Nederland is zo’n verplichte schoonmaakdag natuurlijk ondenkbaar, maar in Rwanda draagt het bij aan een superschoon land. Bovendien verbroedert het samen schoonmaken en versterkt het de gemeenschap.” 

Ingewikkeld land
“Binnenkort ga ik voor 3 op Reis naar Myanmar. Myanmar is net als Rwanda een ingewikkeld land. Er woedde nog niet zo lang geleden oorlog, maar nu wil het land vooruit. Ik zou graag die tegenstelling willen laten zien in het programma. Daarbij tonen we natuurlijk ook de schoonheid van het landschap en bezoeken wij een aantal tempels. Ik ben benieuwd waar Myanmar over een aantal jaar staat. Thailand is tegenwoordig enorm op toerisme gericht, de Filipijnen gaan ook die kant op. Of Myanmar daar achteraan gaat, durf ik niet te zeggen. Ze lopen nu in elk geval nog flink achter. Er zijn nog niet veel resorts en de verbindingen zijn slecht. Dat zal eerst moeten verbeteren voordat er grote aantallen toeristen kunnen komen.”

Duik in de geschiedenis
“Als ik op reis ben, duik ik graag helemaal in de geschiedenis van het land. Dat doe ik niet alleen voor mijn werk. Ook als ik op vakantie ben, krijg ik daar energie van. Sommige mensen vinden dat gek en vragen waarom ik op vakantie niet lekker op een strand ga liggen. Maar ik vind het juist te gek om me helemaal in mijn bestemming te verdiepen. Zo ben ik eens drie weken naar Cuba geweest. Daar heb ik een historische tour gemaakt en ondertussen veel boeken over het land gelezen, heerlijk!” 

Trein vs. roadtrip
“Inmiddels heb ik op veel verschillende manieren gereisd. Elke manier van reizen heeft zijn voordelen. Treinreizen is heerlijk. Je hoeft er alleen voor te zorgen dat je de trein haalt en dan kan het genieten beginnen. Je gaat zitten en de prachtigste landschappen trekken aan je voorbij. Treinen rijden over het algemeen mooiere routes dan auto’s, waarbij je vaak alleen snelweg ziet. Aan de andere kant vind ik het gevoel van een roadtrip ook heerlijk. Dat je net niet lekker genoeg zit om goed te slapen maar toch zo scheefgezakt een dutje doet. Je kunt uitstappen wanneer je wilt, je hebt alle vrijheid. Ik zou niet durven zeggen wat er avontuurlijker is.”