Cookies van Travelution
Deze website maakt gebruik van cookies om zo goed mogelijk te functioneren en de gebruiker de beste ervaring te bieden.

Deel  

6 maart 2020
Coronavirus: reisbranche weekoverzicht

 

Het coronavirus houdt de wereld in zijn greep. Sinds het virus zich in steeds meer landen buiten China, waaronder in Europa, verspreidt, nemen wereldwijd de maatregelen toe. Travelution brengt dagelijks updates over de gevolgen van het coronavirus voor de reiswereld. Lees hieronder het weekoverzicht van 2 t/m 8 maart:

Update  06.03

Coranacrisis vraagt om meer zekerheden voor de reiziger
Inmiddels raakt de Nederlandse consument enigszins gewend aan de berichtgeving rondom het coronavirus. Langzaam sijpelt de boodschap door dat het echt niet om een ernstige ziekte gaat maar dat alle maatregelen er vooral op gericht zijn een te snelle verspreiding te voorkomen. Teveel zieken tegelijk zou immers onze maatschappij flink uit balans kunnen brengen.

Toch zit de reisbranche goed op slot. De consument maakt pas op de plaats en, zo lijkt het, heeft besloten om het boeken van de vakantie en/of een vliegreis maar even uit te stellen. Navraag onder ons Travelution consumentenpanel leert dat het daarbij niet zozeer om het virus zelf gaat maar vooral om de zorg dat een bestemming na het boeken wellicht het reisadvies met de kleur oranje krijgt en er dan geen mogelijkheid is om alsnog te annuleren. Ook de angst om uiteindelijk op een bestemming vast te komen zitten of, erger nog, in een quarantainesituatie te belanden (met alle kosten die je als consument dan zelf moet dragen) zorgt voor stevig uitstelgedrag.

Frank Oostdam, directeur van de ANVR, legt in een uitstekend filmpje, dat momenteel door veel reisagenten via LinkedIn wordt gedeeld, uit dat er geen reden is om een vakantie niet de boeken. In de video wordt verwezen naar de websites van Buitenlandse Zaken en wijsopreis.nl, waar de consument altijd de meest actuele informatie vindt. Ook geeft Oostdam daarin aan dat als je een pakketreis bij een ANVR aangesloten reisorganisatie boekt, je tenslotte bij een negatief, rood reisadvies je zeker weet dat je organisator maatregelen neemt.

Onzeker oranje
Over de kleur rood is ook niet zoveel onduidelijk. Waar men zich wel grote zorgen over maakt, is als na het boeken van een vakantiereis de kleur van het gekozen land van groen naar geel of, nog vervelender, naar oranje verandert. Volgens Buitenlandse zaken betekent deze kleur: ‘alleen noodzakelijke reizen’, echter kosteloos annuleren  van je vakantiereis zit er niet in. Afhankelijk van het aantal dagen tot de reis is het bij veel reisorganisaties dan alleen nog mogelijk om kosteloos te wijzigen.

Kosten voor de reiziger
Ook vragen veel consumenten zich af wat er gebeurt als je eenmaal op de bestemming bent en je komt vanwege nieuwe maatregelen vast te zitten. Wie draait er voor de kosten op? Voor het Calamiteitenfonds is corona helaas geen calamiteit. Een andere prangende vraag is ‘Stel dat het reisadvies voor mijn bestemming tijdens mijn verblijf naar oranje wijzigt, mag ik dan naar huis en krijg ik mijn geld terug? Over de horrorscenario’s waarbij een hotel in quarantaine moet nog niet eens gesproken. Vooralsnog is de AVNR genoodzaakt hierover aan te geven dat de kosten dan in principe voor de reiziger zijn. De consument kan mogelijk nog de reisverzekering bellen maar in de meeste gevallen dekt die zoiets niet.

Meer zekerheid
Gelukkig onderkennen inmiddels verschillende touroperators en airlines juist deze onzekerheid en komen er nu langzaam initiatieven op gang om meer zekerheden te bieden. Air France/KLM kwam deze week met de mededeling dat vluchten tot en met 31 maart en voor reizen met vertrek tot en met 31 mei kosteloos omgeboekt mogen worden. ExperienceTravel meldde via het journaal dat hun klanten tot 4 weken voor vertrek kosteloos mogen annuleren en Jambo Safari Club schreef in een LinkedIn-bericht dat hun klanten bij code oranje kosteloos mogen wijziging.

Maar willen we nu op grote schaal de zaak echt in beweging krijgen, zouden we als reisbranche juist dan nu niet gezamenlijk deze pijnpunten moeten aanpakken en in ieder geval voor de komende tijd met duidelijke oplossingen en meer zekerheid moeten komen, o.a. voor quarantaine en voor de kleuren geel en oranje?

 

Update 05.03  

Waarom zijn er zoveel meer maatregelen voor corona  in vergelijking met griepepidemieën die wij eerder in Nederland hadden. 
Sinds in Nederland de eerste (officiële) corona patiënt werd geconstateerd, is de angst voor het virus flink gestegen. Met op dit moment vooral voor de reisbranche desastreuze gevolgen.  De ITB ging niet door, er worden significant minder reizen geboekt en airlines moeten vluchten samenvoegen of annuleren en hebben te maken met enorme verliezen. Heel veel consumenten maken een pas op de plaats en stellen hun beslissing over een mogelijke vakantie en reizen naar  het buitenland voorlopig uit.

Nuance ontbreekt
Terecht dat veel (boze) reisondernemers zich afvragen waarom is er nu zoveel meer aandacht voor dit virus is. De nuance ontbreekt waardoor consumenten  inmiddels zeer bang voor een besmetting zijn. En dit terwijl er door de specialisten continu wordt aangeven dat het niet om een ernstige ziekte gaat en dat het vergelijkbaar is met gewone griep. Maar waarom is er dan zoveel meer aandacht en waarom worden er zoveel meer maatregelingen genomen zeker als je dat vergelijkt met griepepidemieën die wij eerder in Nederland hadden?

Belastend voor de samenleving
De NOS plaatste daarover deze week een zeer verhelderend artikel. In een gesprek  met viroloog Marion Koopmans wordt duidelijk dat als de overheid niets  zou doen om het coronavirus in te dammen, heel veel mensen tegelijkertijd besmet kunnen raken. Het betreft een nieuw soort virus waar mensen nog niet eerder antistoffen tegen hebben opgebouwd.  Koopmans geeft in haar betoog aan dat het lastig te voorspellen is maar meent dat er rekening gehouden moet worden met een soort griepgolf, waarbij in het zwaarste scenario in korte tijd 50 tot 60 procent van de bevolking ziek wordt. Omdat patiënten griepachtige klachten krijgen en zich dus ziek gaan melden, kan dat zeer belastend voor de samenleving zijn. “Stel je maar eens voor wat de impact zou zijn op ziekenhuizen, scholen en de handel. Voor ziekenhuizen zou het een enorme werkdruk betekenen.  Medewerkers vallen uit omdat ze zelf ziek worden en ondertussen neemt het aantal patiënten dus toe.” legt ook Wouter van der Horst, woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen  in het NOS artikel nog uit.

Indammen
Volgens Koopmans probeert men dus met de maatregelen het virus voorlopig in te dammen zodat er meer tijd komt om te zoeken naar mogelijkheden voor behandeling of vaccins.  Want het is niet zozeer de angst dat mensen er aan dood kunnen gaan, maar vooral de schaal waarop mensen ziek worden, die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dus zorgen baart.  Het hele artikel lezen? Ga naar >  https://nos.nl/artikel/2325546-waarom-er-meer-aandacht-is-voor-corona-dan-voor-griep.html  Bron:   NOS Nieuws


Maatregelen diverse landen worden aangescherpt
Door de toename van het aantal besmettingen over de hele wereld neemt tevens het aantal maatregelen toe. Een aantal van de maatregelen zijn:

 • In Zwitserland zijn alle evenementen waarbij meer dan 1000 mensen bij elkaar komen afgelast en verboden. Het verbod loopt in ieder geval tot 15 maart. 
 • Diverse overheden hebben het reisadvies naar Italië aangescherpt. Zo heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken van de VS het advies opgeschaald van niveau 3 (reconsider travel) naar niveau 4 (do not travel). Ook voor Nederlanders is het reisadvies naar Italië aangepast (zie onder).
 • In de Amerikaanse staat Californië is de noodtoestand uitgeroepen vanwege het coronavirus. Er zijn in de staat inmiddels 53 besmettingen.
 • In Italië mogen tot 3 april geen toeschouwers aanwezig zijn bij sportwedstrijden. 
 • Wereldwijd gaan er momenteel 290 miljoen kinderen niet naar school. In 22 landen op 3 verschillende continenten zijn scholen gesloten.


Luchtvaartmaatschappij Flybe failliet verklaard
De grootste binnenlandse luchtvaartmaatschappij van Groot-Brittannië, Flybe, is failliet verklaard. De airline verkeerde al langere tijd in zwaar weer en heeft het uiteindelijk mede door de gevolgen van het coronavirus niet gered. Op de website adviseert Flybe klanten nu om "niet naar de luchthaven te reizen" tenzij ze zelf een alternatieve vlucht hebben geregeld.


ITB biedt deelnemers de kans om gemaakte evenementen buiten het beursterrein te communiceren. 
Alle exposanten die aanvankelijk op ITB Berlin 2020 zouden staan hebben de mogelijkheid om de evenementen die ze deze week voor hun klanten buiten het beursterrein hebben gepland te publiceren op: https://www.itb-berlin.de/de/Besucher/Events/. De eerste evenementen staan inmiddels al online. Het gaat om het Hotel Technology Forum op donderdag 5 maart in Hotel i31. De Africa Meeting 2020, in de vorm van een alternatief forum met verschillende Afrikaanse inkomende reisbureaus en Europese touroperators, vindt plaats donderdag 5 maart op GLS Campus Berlijn. Ook op donderdag 5 maart nodigt de Association of Event Organizers (VDVO) de vergadering- en evenementenindustrie uit voor de International Club Berlin. In plaats van de oorspronkelijk geplande ITB MICE Night, organiseert de VDVO een dialoogformaat over de huidige situatie en de uitdagingen waarmee de industrie wordt geconfronteerd als gevolg van het coronavirus. 

Exposanten worden verder aangemoedigd om op Instagram, Linkedin, Facebook of Twitter onder de hashtag # whatwewantedtosayatITBBerlin20 informatie delen over hun nieuwe producten die ze hadden willen aankondigen op ITB Berlin 2020.


Update 04.03

KLM en Air France laten klanten tickets kosteloos omboeken nu steeds meer landen reisbeperkingen invoeren en er ook meer negatieve reisadviezen zijn vanwege het coronavirus.
De maatregel geldt voor boekingen tot en met 31 maart en voor reizen met vertrek tot en met 31 mei. Normaliter variëren de omboekkosten van 70 tot 150 euro. Als een nieuw ticket duurder blijkt, moeten reizigers alsnog meer betalen. KLM biedt ook de mogelijkheid om het ticket in te ruilen voor een tegoedbon, die tot een jaar na uitgifte is in te wisselen voor een ticket van KLM, Air France of Delta Air Lines.Luchtvaartmaatschappijen zien de vraag naar tickets in bijvoorbeeld Europa afnemen. Vooral de vraag naar tickets richting Noord-Italië is gekelderd.
 

Het reisadvies voor Noord-Italië is verder aangescherpt. 
Buitenlandse Zaken adviseert om er alleen naartoe te gaan als het echt nodig is. Het advies geldt voor de regio’s Aosta-vallei, Piemont, Lombardije, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië, Veneto, Emilia-Romagna en Ligurie. Zij krijgen nu de kleurcode oranje, wat staat voor 'alleen noodzakelijke reizen'. Maandag had deze regio nog de code 'geel', wat betekent dat je moet oppassen vanwege veiligheidsrisico's.

Jaap van Dissel van het RIVM zei toen tegen RTL Nieuws dat hij bang is dat Nederland achter de feiten aan blijft lopen met nieuwe besmettingen uit Noord-Italië. “Wij willen dat er zo snel mogelijk een helder advies komt met betrekking tot reizen naar Noord-Italië, namelijk dat dat alleen maar moet worden gedaan als dat strikt noodzakelijk is.” Dat lijkt het ministerie nu te hebben opgevolgd.

In Italië grijpt de ziekte snel om zich heen. Vandaag werd bekend dat het aantal doden daar is gestegen van 52 naar 79. Italië overweegt een nieuwe quarantainezone op te zetten rond de noordelijke stad Bergamo, gezien het grote aantal coronavirusgevallen in dat gebied.

Eerder stelde de regering al twee van zulke 'rode zones' in: één gericht op tien steden in de regio Lombardije en een andere, kleinere in de aangrenzende regio Veneto. Sindsdien zijn er steeds meer gevallen van corona bijgekomen in de buurt van Bergamo, ten noordoosten van Milaan.
 

Nederlanders terughoudend met boeken vakanties
Nederlanders boeken door de wereldwijde corona-uitbraak een stuk minder reizen dan vorig jaar rond deze tijd, zegt reisbrancheorganisatie ANVR. De organisatie ziet dat klanten terughoudend zijn.

Volgens de ANVR krijgen vooral de regio’s en landen waar het coronavirus het meest voorkomt zware klappen. De reisbrancheorganisatie adviseert zelf al langer voorlopig geen reizen naar China meer uit te voeren. Maar ook het aantal boekingen binnen Europa blijft nu achter.  

Financiële impact
Minder boekingen betekent minder werk voor de reisbranche. Een toenemend aantal bedrijven in de reissector overweegt een vergunning voor werktijdverkorting of heeft die al aangevraagd. Met zo'n vergunning krijgt het personeel voor de niet-gewerkte uren een WW-uitkering. Met die financiële steun hoeven bedrijven dus geen mensen te ontslaan bij bijzondere situaties, zoals de uitbraak van het coronavirus. Van de 325 reisbureaus en touroperators die bij de ANVR zijn aangesloten heeft tien procent een werktijdverkorting aangevraagd, of overweegt dat te doen.

De uitbraak van het coronavirus veroorzaakt veel schade aan het Europese toerisme, zei de Europese Commissie gisteren. Die schatte in dat het de interne markt al 1 miljard euro heeft gekost. Hotels lopen overnachtingen mis en attracties blijven dicht of ontvangen minder bezoekers. Zo is het Louvre al sinds zondag dicht. In Rome is het aantal hotelboekingen inmiddels gehalveerd. 
 

Update 03.03

De ECTAA, de Europese vereniging van reisbureaus en touroperators heeft een officiële verklaring uitgestuurd. Hierin roept de vereniging op tot internationale samenwerking en maatregelen om de gezondheid van reizigers en werknemers in de toeristische sector te beschermen en tevens de schade op reizen en toerisme zoveel mogelijk te beperken.

De annulering van de ITB op vrijdag 28 februari, slechts enkele dagen voor de opening, heeft een grote impact op de duizenden reisprofessionals uit 180 landen die zich opmaakten voor een ontmoeting in Berlijn deze week. Pawel Niewiadomski, voorzitter van de ECTAA, zei: “Het is uiteraard van essentieel belang om maatregelen te treffen in al die gemeenschappen en landen die zijn getroffen door de noodsituatie rondom het coronavirus. Maar het is net zo belangrijk om in gedachten te houden dat reisbeperkingen die verder gaan dan wat nodig is om de verspreiding van het virus te beheersen, onnodige terugloop van internationale reizen kunnen veroorzaken. "

De "raison d’être" van reisbureaus en de touroperators is het faciliteren van zakelijke, plezier- en vrijetijdsactiviteiten. De COVID-19 heeft een verwoestende invloed op het toerisme in het algemeen en op de reisindustrie in het bijzonder. Pawel Niewiadomski voegde eraan toe: “Consumenten zijn bezig met het boeken van hun zomervakantie, maar velen van hen kunnen besluiten om op meer duidelijkheid te wachten voordat ze hun keuze maken, wat extra problemen oplevert voor spelers in de reisbranche. Klanten kunnen vertrouwen op professionele reisorganisaties voor advies en betrouwbare informatie. Als reisbureaus en touroperators hebben we ons altijd gericht op het zorgen voor onze klanten en we weten dat we een actieve rol kunnen spelen bij het waarmaken van hun reisverwachtingen voor de komende maanden en jaren, ondanks tijdelijke nadelige gevolgen reisomstandigheden in sommige delen van de wereld.”

Gezien de wereldwijde omvang van het probleem, de onvoorspelbare uitbreiding van het COVID 19-virus en het volume van intra-Europees reizen, roept ECTAA autoriteiten op alle niveaus op om samen te werken met de toeristenindustrie om de schade op reizen en toerisme zoveel mogelijk te beperken. ECTAA roept de Europese Commissie op om een ​​officiële werkgroep met de reisindustrie op te zetten voor COVID-19-kwesties die deskundigen op verschillende gebieden samenbrengen, waaronder nationale gezondheidsautoriteiten en de WHO om vooruit te lopen op de volgende ontwikkelingen, noodmaatregelen te overwegen voor de meest getroffen toeristische ondernemingen en de voorwaarden voor een snel herstel voor te bereiden.

ECTAA groepeert de nationale verenigingen van reisbureaus en touroperators van 30 Europese landen, waarvan 27 binnen de Europese Unie, en vertegenwoordigt ongeveer 70.000 ondernemingen. Het heeft ook vier internationale leden uit Israël, Maleisië, Marokko en Tunesië.

 

Update 02.03

ITB geannuleerd

Organisatoren van de ITB-reisbeurs in Berlijn, hebben vrijdagavond laten weten dat de beurs, die zou plaatsvinden van 4 tot 8 maart, is geannuleerd vanwege de angst voor het coronavirus. "Met meer dan 10.000 exposanten uit meer dan 180 landen is ITB Berlin van groot belang voor de wereldwijde toeristenindustrie", zegt Christian Goeke, voorzitter van de Messe Berlin. "We nemen de gezondheid van onze gasten, exposanten en werknemers zeer serieus. Het is met een zwaar hart dat we de ITB Berlin 2020 moeten annuleren."

De beurs zou op 4 maart worden geopend, maar de bezorgdheid over het ontvangen van grote aantallen bezoekers nam steeds verder toe, onder meer omdat het aantal bestemmingsgevallen in Duitsland gestaag toeneemt. Inmiddels staat het aantal bestemmingen in Duitsland op meer dan 130, met tevens een eerste bestemmingsgeval in hoofdstad Berlijn. Aanvankelijk probeerde de beurs met maatregelen omtrent risicolanden de beurs nog te laten doorgaan, maar uiteindelijk werd toch het besluit genomen het evenement uit voorzorg te cancelen.


Reisadviezen Ministerie van Buitenlandse Zaken
Er is veel onduidelijkheid bij reizigers over de reisadviezen voor landen waar het coronavirus heerst. Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft reisadviezen voor deze gebieden en houdt deze actueel. Op hun website geven ze bovendien tips over hoe de kleurcodes van de reisadviezen geïnterpreteerd moeten worden:

 • Groen betekent dat de lokale overheid geen maatregelen treft waar reizigers rekening mee moeten houden, ook als er sprake is van een of meerdere besmettingen. Advies: u kunt reizen.
 • Geel betekent dat de lokale overheid beperkende maatregelen in het openbare leven heeft genomen waarmee reizigers in aanraking kunnen komen. Er zijn (mogelijk) gevallen van besmetting met het coronavirus. Advies: u kunt reizen – ook voor vakantie –, maar houd rekening met beperkende maatregelen.
 • Oranje betekent dat de lokale overheid verregaande maatregelen neemt die het openbare leven ontwrichten, zoals gecontroleerde in- en uitreis van het gebied. Het aantal besmettingen met coronavirus is relatief hoog. Advies: Reis alleen als dat noodzakelijk is. Vakantiereizen en andere reizen die niet noodzakelijk zijn, worden afgeraden.
 • Rood betekent dat de lokale overheid ter plaatse verregaande maatregelen heeft genomen zoals afsluiting  van gebieden. Ook zijn veel besmettingen met het coronavirus. Advies: Niet reizen.
  Kijk voor de laatste reisadviezen op www.nederlandwereldwijd.nl
   

Overzicht dekkingen reisverzekeringen rondom coronavirus
Reisverzekeraars krijgen veel telefoontjes van mensen met vragen over hun reisverzekering. Vaak willen ze weten of hun reisverzekering dekking biedt, als zij hun vakantiereis willen omboeken of annuleren. Ook vragen veel mensen zich af of ze nog wel verzekerd zijn als ze nu een vakantie boeken naar een land waar corona al is gesignaleerd. Klik hier voor een overzicht van reisverzekeraars om te checken wat er vergoed wordt.
 

Wat zijn de reële risico's van het coronavirus
Nu het aantal mensen in Europa dat besmet is met het coronavirus toeneemt, groeit bij veel mensen de onrust. Onnodig, zeggen gezondheidsexperts. Lees hier meer over de gezondheidsrisico's van het virus en wat je kunt doen om deze te beperken.