Cookies van Travelution
Deze website maakt gebruik van cookies om zo goed mogelijk te functioneren en de gebruiker de beste ervaring te bieden.

deel  

10 oktober 2019
Plan voor directe nachttreinverbinding Wenen-Amsterdam

 


Het Oostenrijkse spoorwegbedrijf ÖBB heeft plannen voor een directe treinverbinding tussen Amsterdam en Wenen. Het gaat om een nachttrein die vanaf 2021 moet gaan rijden. 

Onder de naam NightJet heeft ÖBB al diverse nachtdiensten richting steden in onder meer Duitsland, Italië, Zwitserland en diverse Oost-Europese landen. Matthä wil dat aanbod graag uitbreiden naar andere landen. Daarbij heeft de topman van het concern onder andere Amsterdam op het oog. Vanaf 2021 wil ÖBB een dergelijke dienst voor reizigers kunnen aanbieden.

Tevens moet er een jaar eerder al een directe nachtverbinding zijn met de Belgische hoofdstad Brussel.  "We plannen vanaf januari 2020 een Nightjet naar Brussel en werken daar hard aan", zegt Matthä tegen de Oostenrijkse krant. "Een nachtverbinding naar Amsterdam zal een jaar later volgen." 

Dienstregeling
De nachttrein zal een tussenstop maken in München en gaat iedere dag rijden. De reis tijd naar Wenen zal zo'n 14 uur bedragen. Reizigers in beide richtingen komen voor 10 uur 's ochtends aan op hun bestemming.

Het is niet voor het eerst dat er een internationale nachttrein gaat rijden vanaf Amsterdam. Drie jaar geleden vertrok de laatste nachttrein van Amsterdam naar München en Zürich. De Duitse spoorwegen stopten er destijds mee vanwege een teruglopend aantal passagiers. Van Veldhoven erkent dat veel nachttreinen in Europa voorlopig afhankelijk blijven van subsidie.