Cookies van Travelution
Deze website maakt gebruik van cookies om zo goed mogelijk te functioneren en de gebruiker de beste ervaring te bieden.

Deel  

Coronavirus: reisbranche updates week 13

 

Het coronavirus houdt de wereld in zijn greep.  Lees hieronder de berichten over de gevolgen van het virus voor de reisbranche van 21 tot en met 29 maart. Klik hier voor het overzicht met de meest recente berichten en volg ons op Facebook voor het laatste nieuws.

Update 28.03

Veel vragen over geboekte reizen tot eind mei 

De ANVR heeft  reisorganisaties geadviseerd om alle reizen tot 30 april niet door te laten gaan. Touroperators kiezen echter individueel voor een verschillende aanpak met afwijkende data van 15 april tot 1 juni.  Veel consumenten zijn boos.  Ze stellen vragen zoals: “Waarom wordt mijn vakantie naar Italië in mei niet gewoon geannuleerd” en  “Waarom vraagt mijn reisorganisatie toch nog een restbetaling voor een vakantie eind april".  Nu touroperators niet eenduidig voor dezelfde annuleringsperiode kiezen,  zorgt dat voor onduidelijkheid en veel verontwaardiging bij vakantiegangers.
Lees het hele bericht hier

 

Update 27.03

Zwitserland blijft reiziger inspireren

Zwitserland Toerisme biedt reizigers op hun social media platforms de nodige inspiratie onder het motto ' Dream now, travel later'. Hier worden mooie foto's, positieve video's en motiverende verhalen gedeeld waarmee reiziger voorlopig thuis weg kunnen dromen van een volgende vakantie naar Zwitserland.
Bekijk het filmpje 'Dream now, travel later'  hier

 

Tourism Malaysia roept reizigers op thuis te blijven

Tourism Malaysia heeft een filmpje gedeeld op hun social media waarin ze reizigers oproepen thuis te blijven en zo bij te dragen aan de bestrijding van het coronavirus. Naast het verzoek 'Stay home, travel later' vragen ze ook om aan social distancing te doen en alert te blijven. 
Bekijk de video hier

 

Economische Zaken steunt corona-voucher

Reisbrancheorganisatie ANVR is blij geannuleerde reizigers te laten weten dat én het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat én Autoriteit Consument & Markt achter het initiatief van ANVR en SGR staan om in deze, ook voor de reissector, bizarre tijd te werken met de corona-voucher. Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat laat via Twitter weten: "Ik roep consumenten (daarom) op om vouchers te accepteren die reisorganisaties nu aanbieden voor pakketreizen, zoals de zogenoemde corona-voucher van ANVR en SGR. Zo voorkomen we dat bedrijven en organisaties omvallen: we moeten dit met elkaar doen." 
Lees het hele bericht hier

 

Travel BBQ at the Beach gecancelled

Organisatoren Amsterdam Airport Schiphol en de ANVR hebben moeten besluiten het event Travel BBQ at the Beach niet door te laten gaan. Bij velen was de datum 25 juni al omcirkeld. Maar met alle ontwikkelingen en gevolgen die het coronavirus met zich meebrengt, hebben Amsterdam Airport Schiphol en de ANVR besloten dat dit event géén doorgang kan vinden. Uiteraard hoopt de organisatie dat een volgende keer de reiswereld elkaar weer kan ontmoeten op dit zomerse netwerkevent.  

 

Google Earth lanceert virtuele tours door nationale parken VS

Van de Grand Canyon tot de Great Smokey Mountains en van Yellowstone tot Denali: momenteel zit een bezoekje aan de nationale parken van Amerika er even niet in. Daarom maakte Google Earth speciaal voor deze coronatijd virtuele tours door de overweldigende natuur in de mooiste Amerikaanse nationale parken. Bekijk de alligators in Everglades National Park in Florida, zie de zon ondergaan boven de Grand Canyon, kijk hoe de geisers spuiten in Yellowstone en geniet van het uitzicht vanaf de bergen El Captian en Half Dome in Yosemite National Park.
Lees het hele bericht hier

 

Update 26.03

Verklaring doorreis België

Voor Nederlanders die met de auto onderweg terug zijn naar Nederland door België heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken een doorreis-verklaring online gezet. In deze verklaring staat in 3 talen dat de Nederlanders in kwestie onderweg zijn naar huis, ze de kortste route zullen nemen en onderweg niet stoppen, tenzij voor noodgevallen. De verklaring, die ondertekend is door de ambassadeur, is niet verplicht, maar kan wel helpen bij een soepele doortocht en de grensovergang faciliteren. België heeft alle grensovergangen voor Nederlanders afgesloten. 

 

Reisadvies Italië verder aangescherpt

De Italiaanse regering heeft opnieuw verdere noodmaatregelen afgekondigd. Dit geldt voor de gemeenten Ariano Erpino, Sala Consilina, Caggiano, Polla en Athena Lucana (Campania), gemeenten Montefino, Castilenti, Castiglione Messer Raimondo (Abruzzen), gemeente Fondi (Lazio), gemeenten Riccia en Montenero di Bisaccia (Molise). Deze gebieden zijn compleet afgesloten; er geldt een in- en uitreisverbod.
Lees het hele bericht hier

 

Consumentenbond beantwoordt veelgestelde vragen van reizigers

Bij de Consumentenbond komen door de coronacrisis nog steeds veel vragen binnen van consumenten die willen weten waar zij recht op hebben bij geannuleerde reizen. De meest vragen komen van mensen die hun geboekte reis willen annuleren. De organisatie meldt dat er nog de nodige misvattingen bij consumenten leven over hun rechten.
Lees het hele bericht hier

 

Skigebieden Zweden nog open

Het coronavirus heeft ook grote gevolgen voor de wintersportbranche. Sinds begin maart moest het ene na het andere skigebied sluiten. Toch is het skiseizoen niet overal voorbij. Zo zijn de Zweedse skigebieden op dit moment nog gewoon open. Zo’n beetje alle skigebieden ter wereld zijn gesloten, behalve in Zweden. Het land heeft wel maatregelen genomen, maar nog niet zo streng als in andere wintersportlanden. De Zweedse bevolking mag op dit moment gewoon nog van haar vrijheid genieten, maar er wordt wel aangeraden om zo veel mogelijk thuis te blijven en afstand te houden van andere mensen. Er wordt een beroep gedaan op het gezonde verstand van de bevolking. Zelfs de meeste restaurants en bars zijn gewoon nog open.
Lees het hele bericht hier

 

Rusland verbiedt internationale vluchten

De Russische regering verbiedt alle passagiersvluchten van en naar Rusland. Het verbod gaat morgen in. Russische vliegmaatschappijen mogen nog wel naar andere landen vliegen om Russen te repatriëren. Rusland neemt steeds meer maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Gisteren zei president Poetin dat hij niet wil dat er volgende week mensen naar hun werk gaan, behalve de mensen met vitale beroepen. Winkels, apotheken en banken blijven open. Hij deed een oproep aan alle Russen om zoveel mogelijk binnen te blijven.

 

TUI en Kras Reizen annuleren alle reizen tot 30 april 2020

TUI en Kras Reizen hebben vandaag bekend gemaakt dat zij alle reizen tot en met 30 april 2020 annuleren. De touroperators geven aan dat naar verwachting reizigers ook in de maand april veelal het land van hun vakantie niet in zullen komen. Tevens raadt de overheid reizen naar het buitenland nog steeds af.  Reizigers waarvan de reis is geannuleerd, ontvangen,  zoals dat ook gold voor reizen tot 31 maart,  een voucher voor de betaalde reissom waarmee een vervangende reis op een later tijdstip geboekt kan worden. De voucher is één jaar geldig vanaf het moment van uitgifte.

 

Update 25.03

Mogelijkheden repatriëring gestrande (pakket)reizigers

Naast de lancering van de website begin deze week voor gestrande Nederlandse reizigers in het buitenland met een los vliegticket, hebben de alarmcentrales in nauw overleg met ANVR en Buitenlands Zaken nu óók een lijn geopend voor ANVR-reisorganisaties die te kampen hebben met gestrande (pakket)reizigers in het buitenland.  Velen zijn inmiddels door ANVR-reisorganisaties teruggehaald, maar ondanks de vele inspanningen zijn op diverse plekken ter wereld nog Nederlandse reizigers. 
Lees het hele bericht hier

 

Hart onder de riem van Curaçao Tourist Board

De Curaçao Tourist Board heeft partners een hoopvolle groet toegestuurd, waarin ze reisprofessionals oproepen te blijven dromen van reizen en Curaçao: Aan iedereen die houdt van dushi Curaçao: betere dagen liggen voor ons. Blijf dromen van mooie dagen op Curaçao onder de Caribische zon. We zitten met zijn allen in deze situatie, en we kijken ernaar uit om jullie weer te mogen verwelkomen op het eiland. #WeHopeToSeeYouSoon #FeelItForYourself #Curacao.

 

Noodtoestand afgekondigd in Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland heeft de noodtoestand afgekondigd nadat 50 nieuwe gevallen van besmetting met het coronavirus zijn gemeld. De noodtoestand blijft 7 dagen gelden en kan indien nodig worden verlengd. Vanaf middernacht lokale tijd gaat het land voor 4 weken helemaal op slot. Verwacht wordt dat het aantal besmettingen nog zeker 10 dagen zal toenemen.

"Als je je afvraagt wat je wel of niet kan doen, houd het dan simpel: doe alsof je COVID-19 hebt", zei premier Ardern in een persconferentie. "Elke beweging die je dan maakt betekent een risico voor een ander. Zo moeten we met zijn allen denken."

 

Zuid-Afrika vanaf donderdag in lockdown

Zuid-Afrika komt met een landelijke lockdown om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. "Vanaf middernacht op donderdag 26 maart tot middernacht op donderdag 16 april, moeten alle Zuid-Afrikanen thuisblijven", zei president Cyril Ramaphosa in een speciale televisie-uitzending om landgenoten op de hoogte te brengen. Burgers mogen nog wel levensmiddelen gaan kopen of hun huis verlaten voor een medische afspraak.
Lees het hele bericht hier

 

Advies ANVR: geen reizen meer tot eind april

De ANVR adviseert haar leden tot eind april geen vakantiereizen aan te bieden. Reeds geboekte reizen tot die datum zouden moeten worden geannuleerd. Mede gezien de nieuwe beperkende maatregelen die door de Nederlandse overheid zijn opgelegd op maandag 23 maart jl. is het niet goed mogelijk tot tenminste 30 april a.s. vakanties uit te voeren.
Lees het hele bericht hier

 

Situatie-update Dominicaanse Republiek

Reeds vanaf de eerste week van februari heeft de Dominicaanse Republiek een preventief urgentieplan in werking gesteld om het hoofd te bieden aan het potentiële risico op de introductie van het coronavirus in het Dominicaanse grondgebied. Het verkeersbureau van de Dominicaanse Republiek laat in een update weten hoe de situatie is in het land en welke maatregelen (tot) wanneer van kracht zijn. Vanaf donderdag 19 maart zijn de landsgrenzen gesloten voor land-, maritiem en luchtverkeer, en zijn alle vluchten van en naar de Dominicaanse Republiek geannuleerd. De activiteiten in bars en clubs worden voor de komende 15 dagen opgeschort, terwijl de restaurants enkel voeding aan huis mogen leveren. Evenzo worden alle nationale en internationale evenementen en de publieke, culturele, artistieke en sportieve optredens voor dezelfde periode opgeschort. 
Lees het hele bericht hier

 

Sunweb verkort termijn restbetaling voor reizigers

Vanwege de coronacrisis zijn er veel vragen over de betaling van reeds geboekte vakanties. Om klanten tegemoet te komen, heeft Sunweb Group besloten om de restbetaling (het bedrag dat een klant nog dient te betalen voor vertrek) tijdelijk aan te passen van 6 weken naar slechts 2 weken voor vertrek. Dit geldt voor alle vlieg- en wintersportvakanties van alle merken binnen Sunweb Group. Hugo van Drie, Head of Sunweb Sun NL, vertelt: “Voor iedereen is dit een onzekere tijd. Wij blijven uiteraard de ontwikkelingen en de adviezen van de autoriteiten opvolgen. Wij begrijpen dat klanten vragen hebben over de betaling van hun toekomstige vakantie. Om die reden komen we onze klanten tegemoet en passen wij tijdelijk onze termijn voor de restbetaling aan van 6 weken naar 2 weken voor vertrek.”
Lees het hele bericht hier

 

Update 24.03

Turismo de Portugal lanceert #CantSkipHope

Turismo de Portugal heeft de boodschap over de toeristische bestemming aangepast van #CantSkipPortugal naar #CantSkipHope. Met dit initiatief geeft Turismo de Portugal de boodschap af om juist nu stil te staan, opnieuw te focussen en de inspanningen te bundelen zodat we verder kunnen. “Het is tijd om na te denken. Het is tijd om een ​​pauze te nemen, voor het welzijn van de wereld. Voor nu kunnen we dromen van die ongelooflijke dagen die komen gaan. We zitten hier samen in,” luidt de boodschap van hoop die is verwerkt in een film dat beelden toont van Portugese landschappen en monumenten. 
Bekijk hier de video

 

Olympische Spelen uitgesteld tot 2021

De Olympische Spelen van deze zomer in Tokio worden uitgesteld. Dat is de Japanse premier Abe overeengekomen met voorzitter Thomas Bach van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). De Spelen zouden worden gehouden van 24 juli tot en met 9 augustus, maar de afgelopen dagen lieten meerdere landen al weten geen sporters af te vaardigen deze zomer, als gevolg van de coronacrisis. Het evenement moet nu uiterlijk in de zomer van 2021 plaatsvinden.

 

LMX voert geen reizen meer uit tot 30 april

Op basis van de actuele ontwikkelingen en gelijk aan diverse andere touroperators zullen de touroperator merken LMX Touristik en LMX International voorlopig tot 30-04-2020 geen pakketreizen meer doorvoeren. LMX ziet zich genoodzaakt deze maatregelen door te voeren op basis van de officiële maatregelen en aankondigingen door de regeringen van veel vakantielanden worden doorgevoerd.
Lees het hele bericht hier

 

Hulp voor gestrande reiziger met los ticket of pakketreis

Gisteren is de website www.bijzonderebijstandbuitenland.nl gelanceerd met de bedoeling gestrande Nederlandse reizigers in het buitenland, die geen beroep kunnen doen op een reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij, waar en zo mogelijk, te helpen om terug te keren. Begrijpelijk dat hier ook vragen over komen van reisorganisaties die tegen problemen aan lopen. Reizigers die een pakketreis hebben geboekt bij een reisorganisatie moeten zich melden bij hun organisatie, zodat deze repatriëring kan regelen. Reizigers die een los ticket hebben geboekt, moeten zich melden bij hun luchtvaartmaatschappij. Omdat niet alleen reizigers met losse tickets tegen problemen aanlopen om terugkeer te regelen (en zij gebruik kunnen maken van de gelanceerde website), maar ook reisorganisaties tegen dezelfde problemen aanlopen, is er overleg met Buitenlandse Zaken. Ondanks de inspanning die de organisatie moet doen om pakketreizigers te repatriëren, zal er zo spoedig mogelijk een telefoonnummer komen voor reisorganisaties om ook hun gestrande passagiers te melden. 

 

Aeromexico schroeft aantal vluchten AMS-MEX terug

De Mexicaanse luchtvaartmaatschappij Aeromexico heeft de frequentie van de directe vlucht van Amsterdam naar Mexico-Stad en vice versa teruggeschroeft van dagelijks naar 4 keer per week. Op maandag, woensdag, vrijdag en zondag wordt er van Amsterdam naar Mexico-Stad gevlogen. De vluchten van Mexico-Stad naar Amsterdam vinden plaats op dinsdag, donderdag, zaterdag en zondag. Dit schema geldt in ieder geval tot eind april en is onder voorbehoud van wijzigingen. 

 

​Update 23.03

Corendon annuleert reizen tot 1 juni

Reisorganisatie Corendon schrapt alle reizen tot 1 juni, schrijft het bedrijf op zijn website. Eerder werden al alle reizen tot en met 31 maart geannuleerd. Het besluit vloeit volgens Corendon voort uit het reisadvies van de overheid, waarbij niet-noodzakelijke reizen naar het buitenland worden afgeraden. Bovendien zijn op vrijwel alle vakantiebestemmingen vergaande maatregelen genomen om verdere verspreiding van het coronavirus te beperken.
Lees het hele bericht hier

 

KLM start met aangepast zomerschema

Als gevolg van de coronacrisis start KLM de zomerdienstregeling, die op 29 maart a.s. ingaat, met een sterk gereduceerd netwerk. Tot en met 3 mei is KLM van plan om naar 25 intercontinentale en 32 Europese bestemmingen te vliegen. Dit gebeurt met een aangepast schema, wat neerkomt op zo’n 10 procent van het normale aantal vluchten. 
Lees het hele bericht hier

 

Minister Blok: "terughalen reizigers unieke en complexe operatie"

Nederlandse reizigers in het buitenland die door de Coronacrisis niet in staat zijn om zelf hun terugkeer te regelen, worden daarbij gesteund door het ministerie van Buitenlandse Zaken, het Verbond van Verzekeraars, de reisbrancheorganisatie ANVR en diverse andere partners uit de reiswereld. De organisaties hebben daarvoor besloten tot de versterkte aanpak bijzondere bijstand buitenland. Kern daarvan is een regeling voor in het buitenland gestrande Nederlandse reizigers, die geen beroep kunnen doen op een reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij.  ‘Om deze specifieke groep mensen, die door de enorme impact van het coronavirus echt geen kant op kan, toch veilig naar huis te brengen, is een maximale inspanning noodzakelijk’, aldus minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken. Hij benadrukt dat het om een "complexe en unieke" operatie gaat. Reisbranche, verzekeraars en de Rijksoverheid hebben een convenant gesloten waarin een essentiële rol is weggelegd voor elk van de partijen. De website waarop reizigers zich vanaf vandaag kunnen melden is: bijzonderebijstandbuitenland.nl. Alarmcentrales zullen vervolgens het noodzakelijke (lucht)transport voor de terugkeer coördineren en organiseren.
Lees het hele bericht hier

 

Australië op slot na overvol Bondi Beach

In Australië zijn vergaande maatregelen aangekondigd om het coronavirus in te dammen. Premier Morrison heeft de sluiting van horeca, gebedshuizen en sportlocaties aangekondigd. Verschillende Australische staten sluiten de grenzen voor onderling personenverkeer, een maatregel die sinds de stichting van de federatie Australië niet eerder is genomen. De maatregelen volgen op een weekend waarin het land internationaal gezichtsverlies leed door foto's van een overvol Bondi Beach. Veel mensen negeerden de oproep om afstand te houden. De maatregelen gelden voor de komende 6 maanden, maar worden elke maand geëvalueerd. Aanvankelijk verspreidde het virus zich relatief traag in Australië, maar de afgelopen dagen is het aantal besmettingen snel gestegen tot 1098 geregistreerde gevallen. Zeven mensen zijn aan de gevolgen van de besmetting overleden.

 

Olympische Spelen Tokio 2020 mogelijk uitgesteld

Door  de wereldwijde corona crisis neemt de druk op het organisatiecomité Tokio 2020 toe.  Alhoewel het voor de atleten een grote tegenslag zou zijn en voor Japan economisch en toeristisch een enorme aderlating, roepen steeds meer grote sportbonden, nationale olympische comités en atleten op tot uitstel van de Olympische spelen 2020.  De Spelen staan deze zomer gepland en starten op 24 juli. Tot nu toe heeft de organisatie Tokio 2020 volgehouden dat de  Spelen gewoon door gaan. Zij werden daarin gesteund door de Japanse regering en het Internationaal Olympisch Comité IOC. De druk van buitenaf tot duidelijkheid en uitstel is de afgelopen dagen echter sterk gegroeid.


​Update 21.03

Vliegtuigen uit Spanje mogen niet meer landen in Nederland 

Met ingang van vanavond mogen vliegtuigen uit Spanje niet meer landen in Nederland.  Ministers Hugo de Jonge en Cora van Nieuwenhuizen informeerde eind van de middag de Tweede Kamer dat zij in samenspraak met het RIVM hebben besloten omvanavond om 20.00 uur een verbod in te laten gaan. Eerder mochten al geen vliegtuigen uit Italië, China, Iran en Zuid-Korea meer landen in Nederland. Vrachtvluchten mogen nog wel landen. Het verbod duurt voorlopig tot 4 april.

 

Steeds meer airlines blijven aan de grond - cruisemaatschappijen varen voorlopig niet uit

Naar aanleiding van de vele restricties opgelegd door overheden en de reisadviezen binnen het gehele netwerk, besluiten steeds meer airlines om vanaf volgende week  voorlopig het merendeel van de vloot aan de grond te houden. Zo meldt onder andere Easyjet dat er vanaf dinsdag 24 maart in de basis geen vluchten meer worden uitgevoerd.  Ryanair reduceert drastisch vanaf 25 maart
Lees het hele bericht hier


Transavia annuleert vluchten tot 16 april

Transavia laat weten dat alle vluchten van en naar Nederland van maandag 23 maart t/m woensdag 15 april zijn geannuleerd. Voor een aantal bestemmingen zijn ook vluchten buiten deze periode geannuleerd. Die bestemmingen zijn op de site van Transavia te vinden Vandaag en morgen voert de maatschappij verschillende repatriëringsvluchten uit om passagiers die nog in het buitenland zijn thuis te brengen.
Lees het hele bericht hier

 

ANVR adviseert reisorganisaties Reisapp Buitenlandse Zaken  - gesprekken met Ministerie over Coronavoucher in volle gang  

Als reisorganisaties nog reizigers op bestemmingen hebben, kunnen zij het beste gebruik maken van de Reisapp Buitenlandse Zaken.  Ze ontvangen dan via e-mail de laatste info over hun bestemmingen en tot wanneer welke vluchten mogelijk zijn.  De ANVR laat op haar site weten dat de  Reisapp Buitenlandse Zaken organisaties kan helpen met informatie. Tegelijkertijd onderstreept de ANVR geen coördinerende rol te hebben bij het repatriëren van reizigers. Buitenlandse Zaken zet zijn Nederlandse diplomatieke netwerk overal ter wereld in, zodat Nederlanders die vastzitten zo snel mogelijk kunnen terugkeren.

Over de  gesprekken met het  Ministerie van Economische Zaken en toezichthouder ACM ten aanzien van de nadere invulling en uitwerking van de Corona-voucher  geeft de ANVR aan dat zij begin volgende week hoopt met meer  informatie te komen.

Lees hier het coronanieuws reisbranche-overzicht van 9 t/m 20 maart

Lees het het coronanieuws reisbranche-overzicht van 2 t/m 8 maart