Cookies van Travelution
Deze website maakt gebruik van cookies om zo goed mogelijk te functioneren en de gebruiker de beste ervaring te bieden.

Deel  

Famtrip Sarawak toont diversiteit en authenticiteit

 

Onder het motto Lets do something different maakten 18 verschillende reismedia uit o.a. Nederland, Duitsland, Australië en de Verenigde Staten een rondreis door Sarawak op Maleisisch Borneo. De aanwezigen deelnemers waren vertegenwoordigers van vak- en consumentenbladen, tv, radio en socialmediaplatforms. Ook Travelution was er bij. Een verslag van de bijzondere reis.  

Rainforest World Music Festival
Voor een deel van de groep begon de reis op zondag met een bezoek aan het Rainforest World Music Festival. Het internationale festival staat bekend om haar etnische muziek, vele workshops en fusion tussen traditionele muziek uit de hele wereld en hedendaagse sounds. Het driedaagse festival, gehouden in de jungle aan de voet van Mount Santubong, werd afgesloten met een spectaculaire afterparty.

Op maandag sloot de rest van de internationale groep aan en begon het programma met een sunset river cruise op de Sarawak river, die de hoofdstad Kuching in tweeën deelt. Op de twee uur durende cruise voer het schip langs diverse hoogtepunten aan beide kanten van de rivier, werd er een traditionele dans opgevoerd en konden bezoekers genieten van een mooie zonsondergang op de rivier. De avond werd afgesloten met een officiëel welkomstdiner met het team van Tourism Malaysia en mr. Iskandar Mirza Mohd Yusof en mr. Ben Jimbau van de Sarawak Tourism Board.  

De reis vervolgt zich met een vertrek naar Batang Ai, 279 km van Kuching vandaan. Tegen het einde van de middag arriveert de groep bij het Batang Ai stuwmeer. Na een boottocht over het meer komt de groep aan op het resort, waar er meteen wordt gestart met een wandeling over de canopy walk. De 130 meter lange touwbruggen lopen dwars door de jungle en over beken die in contact staan met het meer. Een prachtig uitzicht gegarandeerd!

Lokaal communityprogramma
De volgende dag vertrekt de groep met een traditionele longboat naar de gemeenschap van Mengkak longhouse. De groep wordt er verwelkomd door het stamhoofd en de tuak, eigen gebrouwen rijstwijn, staat klaar. De gemeenschap maakt deel uit van een nieuw communityprogramma van Tourism Malaysia en de reismedia zijn de eerste groep die de locatie bezoeken. Onderdeel van het programma is het opzetten van een minibibliotheek voor de jongeren in de longhouse en toekomstige bezoekers worden aangemoedigd om boeken te doneren.

Op dag vier staat een fietstocht door het Maleisische dorp Kampong Melayu op het programma. Deze gaat langs de belangrijke gebouwen uit het rajah putih tijdperk zoals Darul Mardziah (Malay Old House). De tour vervolgt zich met een Heritage Walk in het centrum langs de Brooke Dockyard, India street, de Chinese wijk en eindigt bij de Old Court House, de vroegere gerechtsgebouw.

Frog race
Aan het einde van de middag vertrekt de groep richting Kubah National Park, waar de jaarlijkse frog race wordt georganiseerd door University Malaysia Sarawak en Sarawak Forestry. Het doel van de kikkerwedstrijd is om het belang van amfibieën in de Maleisische natuurgebieden te onderstrepen. Deelnemers aan de race dienen in twee uur tijd zoveel mogelijk kikkersoorten op te sporen en te fotograferen. Speciaal voor de persreis werd er een mini frog race gehouden met dezelfde regels als de internationale wedstrijd.

Orang-oetans
De volgende ochtend heeft een vroege start en dat is niet zonder reden. In het Semenggoh Nature Reserve wordt er om 9.00 uur op het voederplatform eten klaargezet voor de semi-wilde orang-oetans. De aanwezigen hebben deze dag geluk! Een zwangere orang-oetan en haar jong komen langs voor een maaltijd. Het is niet gegarandeerd dat de orang-oetans elke dag langskomen: in het fruitseizoen is er genoeg eten te vinden voor de orang utans en wordt het voeder platform niet altijd bezocht.

De tocht vervolgt zich naar Kampung Danu, waar de groep een 6 km lange kajaktocht onderneemt. Door de lage waterstand is het mogelijk om vissen te voeren en is het water uitzonderlijk schoon. De kajaktocht gaat door de jungle en langs kalkstenen rotsen aan de oevers. De dag en daarmee het officiële programma van de famtrip eindigt met een afscheidsdiner, voorgezeten door de General Director van Tourism Malaysia, Ybhg Datuk Musa Haji Yusof. In een dankwoord zegt hij te hopen dat de deelnemers door de famtrip de diversiteit van Maleisië en Sarawak hebben ervaren en kunnen overbrengen op zowel reisprofessionals als consumenten.

Bekijk het foto-album van de persreis op de Facebookpagina van Travelution.