Cookies van Travelution
Deze website maakt gebruik van cookies om zo goed mogelijk te functioneren en de gebruiker de beste ervaring te bieden.

Deel  

Nu rechtstreeks naar de prachtige stranden van St. Pete/Clearwater

 

Op 24 mei lanceerde Delta Air Lines een nieuwe rechtstreekse verbinding tussen Amsterdam en Tampa (Florida). Waar in het verleden Nederlandse reizigers vaak hun rondreis door Florida in Miami startten, om zo de combinatie met Orlando te maken, staat nu vooral strandbestemming St. Petersburg/Clearwater in de spotlights. Travelution maakte gebruik van de rechtstreekse vlucht en reisde af naar de prachtige kust van St. Petersburg en Clearwater.

St. Petersburg

Vanuit Tampa International Airport bereik je in slechts 10 minuten de brug die Tampa met St. Petersburg verbindt. Eenmaal over deze lange brug (circa 15 minuten), neem je de afslag richting het centrum dat rondom de jachthaven ligt. Hier vind je een prettige laid-back sfeer met verrassend goede restaurants, terrassen, winkels en verschillende musea met als hoogtepunt het Dalí Museum. Een andere aanrader is de bijzondere collectie van de Amerikaanse glaskunstenaar Dale Chihuly in het Chihuly Collection museum. Voor werken van Monet, Gauguin en Renoir ga je naar het Museum of Fine Arts of struin eens langs kleine galerieën, boetiekjes en restaurants aan Eighth Avenue.

Dalí Museum

Het Dalí Museum in St. Petersburg, gevestigd in een modern gebouw dat een kunstwerk op zich is, huisvest zo’n 2000 werken van Salvador Dalí. Het is de grootste collectie buiten Spanje. Ook voor gezinnen met tieners is het museum een aanrader. Dankzij bijzondere augmented reality-technieken komen in een grote zaal de bekendste Dalí-schilderijen via een app op prachtige wijze tot leven. Naast mooie schilderijen en opvallende 3D-technieken die in het museum gebruikt worden, is alleen al het bijzondere trappenhuis van het gebouw de moeite van een bezoek waard. 

Tickets:
Volwassenen: $25
Kinderen van 13-17 jaar: $18
Kinderen van 6-12 jaar: $10
Meer info: thedali.org

Witte zandstranden
Vanuit het centrum rijd je vervolgens in circa 15-20 minuten richting St. Pete’s Beach. Ook daarbij moet je over een brug om de landtong te bereiken, waar je meer dan 55 kilometer aan stranden vindt. Het schiereiland begint zuidelijk bij Pass a Grill Beach en loopt via St. Pete’s Beach, Treasure Island, Madeira Beach, North Redington Beach en Belleair Beach naar het mondaine Clearwater Beach. Het strand bestaat uit fijn zilverwit zand, waar aan de waterkant genoeg schelpjes te vinden zijn.

Op het strand biedt de gemeente ligbedden en parasols. Dertig dollar voor 2 bedjes en een parasol is echter niet goedkoop, veel mensen nemen dan ook een paar strandstoeltjes en eigen parasols mee. Sowieso een aanrader die strandstoeltjes want rond 19.00 komen de mensen speciaal naar het strand om daar met de voetjes in het water van de prachtige zonsondergang te genieten. Aan de stranden worden er tal van (water)sportmogelijkheden geboden, er zijn vaak volleybalnetten, kano’s en paddleboards te huur. Ook vinden er regelmatig huwelijken op de stranden plaats. Met een watertemperatuur van ca. 24 graden is het in ieder geval goed toeven aan de Golf van Mexico. De kalme zee loopt langzaam af met soms wat golfslag die bij de kinderen tot groot vermaak leidt. Je moet trouwens niet opkijken als er af en toe een dolfijn voorbij zwemt.

Dolfijnen spotten
Voor slechts 24 dollar kun je mee op een dolfijnenboottocht. Wij kozen voor Hubbards Dolphin Tours, waarbij je opstapt bij Johns Pass op de boardwalk-steiger aan de kant van Madeira Beach. De boardwalk is sowieso leuk om te bezoeken met ruime parkeergelegenheid, restaurants, winkels en ambachtelijk gemaakt ijs. In het rivierdeltagebied erachter ga je gedurende een boottocht van een uur op zoek naar de tuimelaars. Aan boord worden drankjes en snacks verkocht en is een toilet aanwezig. Het is prachtig als de dolfijnen direct naast de boot opduiken, op zoek naar vis. Vergaap je tijdens de tocht ook aan de villa’s die er aan de waterkant gebouwd zijn en luister naar de kapitein die alles uitlegt over het gebied en de dolfijnen.

Tickets:
Volwassenen: $24.50 (+tax)
Kinderen: $12.25 (+tax)
Meer info: hubbardsmarina.com/dolphin-watching-cruises

Clearwater

Clearwater is qua oppervlakte ongeveer de helft van St. Petersburg maar is door de goed ontwikkelde toeristische industrie en hightechindustrie (met de productie van onder meer medische apparatuur) mondainer en moderner vergeleken met St Petersburg. In Clearwater is de Jolley Trolley aan te raden, een gemakkelijke hop-on-hop-off bus die stopt bij restaurants en belangrijke must see’s zoals het Clearwater Marine Aquarium (ca. $2 per rit, ca. $4,50 voor de hele dag).

Clearwater Marine Aquarium
Gewonde zeedieren, waaronder dolfijnen, zeeschildpadden, otters, roggen en haaien worden al meer dan 30 jaar opgevangen en verzorgd in het Clearwater Marine Aquarium (CMA). Het CMA monitort tevens de nesten van karetschildpadden. Jaarlijks komen er zo’n 150 naar de stranden om hier hun eieren te leggen (tussen mei en september). Het Clearwater Marine Aquarium is ook het thuis van de dolfijnen ‘Winter’ en ‘Hope’ die in de beroemde film Dolphin Tales speelden

Tickets:
Volwassenen: $24.95
Kinderen: $19.95
Meer info: www.seewinter.com

Clearwater Beach
Clearwater Beach, dat je vanuit de stad bereikt via een brug, is toeristisch stevig ontwikkeld. Je vindt er grote hotels (zie foto hierboven), een bruisende marina, veel winkels,  alle fastfoodketens zijn er vertegenwoordigd. Toch vind je ook hier een plezierige relaxte sfeer. Houd je van vissen, dan ga je naar Pier 60. Deze pier is bovendien de beste plek voor een mooie zonsondergang en er is op veel avonden een openluchtbioscoop. De Beach Walk is een voetgangersgebied vol bars, restaurants, winkels en hotels. In Clearwater Beach is voldoende parkeergelegenheid, maar voor reizigers die de auto liever laten staan rijdt er vanaf Pier 60 de Suncoast Beach Trolley helemaal via de kust naar het zuiden. Ook bij Clearwater Beach vind je mooi brede stranden maar het kan er soms wat drukker zijn. Liever iets rustiger? Dan  rij je in 10 minuten  naar het iets het zuidelijker gelegen Belleair Beach. Hier geen drommen strandgangers of actieve (water)sporters. Alleen zeeschildpadden, nestelende vogels en rust. 

Excursietip: bezoek een honkbalwedstrijd
Wil je tijdens je verblijf aan de stranden ‘s avonds iets leuks doen, rijd dan eens naar Spectrum Field, het honkbalstadion in Clearwater en koop er een kaartje voor een wedstrijd van de lokale helden, de ‘Clearwater Threshers’. Het stadion dat gelieerd is aan topclub de Philadelphia Phillies (die in de wintermaanden in dit stadion trainen) werd gebouwd in 2004 en biedt ruimte aan ca. 8.500 mensen. Neem plaats op de tribune en geniet van het typisch Amerikaanse vermaak. Met een koud biertje en een grote bak popcorn ben je verzekerd van een prachtige avond.
Tickets variëren van 6 tot 8 dollar per wedstrijd.
Meer info: www.threshersbaseball.com  vraag naar Robert Strecht 

Later  meer over accommodatiemogelijkheden in St. Pete/Clearwater. Ga voor meer informatie over het gebied naar www.visitstpeteclearwater.com.

De nieuwe verbinding van Delta tussen Amsterdam en Tampa (Florida) wordt uitgevoerd met een Boeing 767-300ER. Deze vlucht vindt dagelijks plaats en is de enige non-stopverbinding tussen de twee steden. Reizigers naar Tampa vertrekken om 14:45 uit Amsterdam en komen om 19:15 lokale tijd aan. De terugvlucht is een avond/nachtvlucht, met vertrek om 21:25 en aankomst om 12:45 de volgende dag.